Vad menar vi med äkta?

Äkthet för oss på Spendrups betyder att verkligen vara det vi utger oss för.

flera-glas-ol-april-2022.jpg

Vi vill att du ska veta vad du har i glaset. Du ska kunna känna dig trygg med att det inte är en massa andra ingredienser än de som faktiskt står på etiketten. Enligt vår bryggfilosofi är malt, humle, jäst och vatten allt som behövs för att skapa ett fullödigt öl. Här kan du lära dig mer om de råvaror vi använder »

Det är dock inte ovanligt att bryggerier tar genvägar för att producera öl. Att göra så kan vara billigare och gå snabbare, men det är inte den vägen vi på Spendrups valt. Här är några exempel på vad vi INTE har i vår öl: 

Socker för att söta upp produkter (betsocker eller andra typer av sockerprodukter) eller för att göra brygden billigare (melass eller glukossirap).

Sulfiter för att motverka oxidering.

Ej naturliga humleprodukter/-aromer som smakförstärkare.

Skumstabilisatorer / skumförstärkare för att få ett mer stabilt skum på ölet.

Råfrukt (exempelvis omältat korn, majs, ris, potatisstärkelse, tapioka) för att det är billigare att använda än malt. 

Enzymer för att förkorta processtider eller för att sätta igång mäskningen ifall råfrukt har använts.

Färgämnen för att få den önskade färgen på ölet.

Konserveringsmedel för att ölen ska hålla längre.

Initiativet Proud to be clear

Sedan årsskiftet 2021/2022 ska dryckesproducenter som ingår i den europeiska branschorganisationen Brewers of Europe skriva ut alla ingredienser och näringsvärdet på produktetiketterna. Initiativet går under namnet Proud to be clear what's in our beer och är en självreglering för Europas bryggerier. Det kan tyckas självklart att allt som finns i en produkt står i ingrediensförteckningen, men faktum är att många producenter struntat i att skriva ut ingredienser som exempelvis enzymer, skumförstärkare och aromer. Hos oss på Spendrups innebär initiativet ingen större förändring – vi har fortfarande bara malt, humle, jäst och vatten i våra öl.

100 % ekologiskt

Visste du att öl får kallas ekologisk även om bara 95 procent av ingredienserna faktiskt är eko?

Eftersom öl till största delen består av vatten, och därefter malt, så är detta relativt lätt att åstadkomma. Svenska tillverkare som inte använder ekologiskt odlad humle i sina brygder behöver en dispens från Livsmedelsverket, och ett stort antal sådana har delats ut det senaste decenniet.

Vi på Spendrups använder ekologiskt odlad humle i alla våra ekologiska öl, så därför behöver vi inte använda oss av dispenser. Vår princip är att våra produkter ska innehålla äkta råvaror så långt det bara är möjligt. När vi brygger öl utgår vi från de tyska renhetslagarna som säger att öl bara får innehålla malt, humle, jäst och vatten. I de 15 ekologiska brygderna vi gör använder vi uteslutande ekologisk malt och humle. Något annat vore otänkbart. 

Läs mer om hur vi ser på ekologisk odling och produktion »

VISSTE DU ATT…

Spendrups är inte bara störst på ekoöl i Sverige – vi är det bryggeri i världen som producerar mest helt ekologisk öl (det vill säga enbart med ekologiska ingredienser). Under 2021 bryggde Spendrups 12,6 miljoner liter ekoöl. Dessutom är vi marknadsledare på ekologisk öl på Systembolaget med en volymandel på 50,9 procent.