Humle - ger beska och arom

Humlen är kryddan som ger ölet den välbehövda beskan, utan den skulle ölet vara för sött och odrickbart. Det är också denna mytomspunna växt som ger ölet en stor del av dess friska arom och smak.

Humle_800px_feb_2018.jpg

Och precis som när det gäller malt, är det självklart mycket viktigt för oss att använda humle av god kvalitet vid bryggningen!

Humle ger beska, smak och friskhet och har dessutom en konserverande effekt på ölet. Humle bidrar även till ölets skumbildning och skumfasthet.

Med humle menar en bryggare den obefruktade honblomman (koppan). Koppan liknar kottelika ax där blommorna sitter inneslutna mellan stora, gröna fjäll, som är täckta med guldgula körtlar. Körtlarna avsöndrar bitterämnet lupulin som ger ölet dess beska smak.

På bryggarspråk talar man om två olika sorters humle:

Aromhumle – som tillsätts sent under vörtkokningen och ger ölet en aromatisk doft och smak.

Bitterhumle – som tillsätts tidigt under vörtkokningen och ger ölet dess beska.

Bara den bästa humlen platsar i vårt öl

För bästa resultat, är det viktigt att använda humle av god kvalitet vid ölbryggning. Humlen vi på Spendrups använder ska ha 2-3 cm långa, friskt gröngula och jämnt stora blommor. Stjälken får inte vara för grov och inga frön får finnas. För att öka hållbarheten får vi idag humle i extraktform eller som pellets. Förpackningarna är lufttäta och skyddar mot oxidation, eftersom humle som utsätts för luftens syre, ljus och värme försämras snabbt.