Pepparkaka med ädelostkräm

Ingredienser

Pepparkaksdeg

  • 100 g smör 
  • 1,5 dl strösocker 
  • 3 dl ljus sirap 
  • 2 tsk malen ingefära 
  • 1 msk malen kanel 
  • 2 tsk malda nejlikor 
  • 1 tsk malen kardemumma 
  • 2 tsk bikarbonat 
  • 1,5 dl vatten 
  • 5 dl vetemjöl 

Ädelostkräm  

  • 200 g ädelost eller grönmögelost (den du tycker mest om) 
  • ¾ dl grädde 
  • Svartpeppar 

Dryck till:
Plantation Pinapple Melleruds Prima Julöl Eko

5 - Pepparkaka med ädelostkräm.jpg

Gör så här

Pepparkaksdeg

Rör smör, socker och sirap smidigt. 

Tillsätt vatten, kryddor, bikarbonat och mjöl och knåda till en smidig pepparkaksdeg. 

Låt degen ligga i kylen över natten. Kavla ut degen tunt och ta ut kakor med mått. Lägg på smord eller papprad plåt. 

Grädda pepparkakorna i ugnen på 225°c i 5 min och låt dem svalna. 

Ädelostkräm 

Skär av 50 g ost och lägg i frysen.

Mixa eller vispa sedan resterande ost med övriga ingredienser tills det blir en slät smet.  

Spritsa sedan smeten på pepparkakorna och riv över den frysta osten.