Mjuk pepparkaka med saffransfärskost, doppad i rom och toppad med rostade nöter och apelsin

Ingredienser

Mjuk pepparkaka 

  • 3 dl vetemjöl 
  • 1,5 dl strösocker 
  • 1 tsk kanel 
  • 1 tsk malda nejlikor 
  • 1 tsk malen ingefära 
  • 1 tsk bikarbonat 
  • 100 g smör 
  • 1 dl grädde 
  • 1 dl mjölk 
  • ½ dl sirap 
  • 2 msk mörk rom 
  • Skalet från 1 apelsin
  • Smör och ströbröd till formen 

Saffransfärskost

  • 250 g färskost 
  • 0,5 g saffran 
  • 50 g crème fraiche  
  • ¾ dl socker 
  • Saften från 1 apelsin 

6 - Mjuk pepparkaka.jpg

Gör så här

Mjuk pepparkaka

  • Sätt ugnen på 175°c 
  • Smörj och bröa en rund eller
    avlång brödform.
  • Bryn smöret tills det bli gyllenbrunt lägg i kryddorna.
  • Blanda alla torra ingredienser i en bunke, rör ner smöret med kryddorna och resten av ingredienserna. Rör om så att allt blandas väl, vispa ej. Häll smeten i formen. 
  • Baka i mitten av ugnen i ca 40-45min 

Saffransfärskost

  • 250 g färskost 
  • 0,5 g saffran 
  • 50 g crème fraiche  
  • ¾ dl socker 
  • Saften från 1 apelsin 

Värm upp crème fraiche, socker, apelsin och saffran i en kastrull tills det kokar, blanda sedan ned färskosten. Smaka av och tillsätt mer socker och apelsin efter smak.  

Garnering

  • 1 dl hasselnötter 
  • 1 dl mandel 
  • Apelsinzest

Rosta i ugnen på 150°C i ca 10min, låt svalna och grovhacka sedan. 

Vid servering

Skär upp kakan i kuber, rippla på rom. Varva kaka med en klick saffransfärskost och toppa med apelsinzest och de rostade nötterna.