Kotlett på gris med en ny variant på Janssons frestelse

Ingredienser

  • 600 g kotlett på gris  
  • 500 g små potatisar 
  • 1 stort blad, röd grönkål (går även bra med grönkål)
  • st silverlökar  
  • Smörgåskrasse 
  • Smör till stekning 

Anjovisvelouté  

  • 3 dl kycklingfond  
  • 1 dl vispgrädde 
  • 1 schalottenlök 
  • 2 vitlöksklyftor 
  • 2 msk smör   
  • 4 anjovisfiléer 
  • 1 msk vitvinsvinsvinäger 

Dryck till:
Lirac Les Chenaies Melleruds Prima Julöl Eko

4 - Kotlett på gris.jpg

Gör så här

Sätt ugnen på 100°c 

Koka potatisen med skalet på och mosa den sedan lätt, stek den sedan i mycket smör tills den blir gyllenbrun och krispig.

Baka silverlöken hel i ugnen med skalet på i 15 min, när den är klar delar du den på mitten och steker halvorna på hög värme i lite olja så att den får ordentligt med färg. Plocka sedan isär löken lamell för lamell och salta.  

Stek kotletterna på hög värme i olja tills de får färg, vänd sedan och häll i smör i pannan. Ös kotletterna med smöret. Baka sedan kotletten i ugnen på 100°c tills den har 65°c kärntemperatur. 

Stek den röda grönkålen hastigt i varm stekpanna med lite olja till den blir mjuk. Avsluta med lite salt på toppen. 

Anjovisvelouté  

Finhacka lök och vitlök och fräs i en kastrull med smöret, tillsätt buljongen och reducera till hälften. Tillsätt sedan grädde och låt koka i ca 5 min.  Smaka av med två nypor salt och vitvinsvinägern. Vid servering mixa ner anjovisfiléerna i såsen och fortsätt mixa till det blir ett skum. 

Servering 

Lägg potatisen tillsammans med löken och såsen, toppa med veloutén och smörgåskrasse. Lägg kotletten bredvid tillsammans med den röda grönkålen.