Köttbullar med saltbakade rödbetor i yoghurt på rågbröd

Martin Moses, Årets Kock 2019, bjuder på matigt julfika - köttbullemacka med en twist!

Köttbullar

Ingredienser:

500 gram blandfärs
1 ägg
1 dl ströbröd
1,5 dl vispgrädde
1,5 tsk salt
1 msk koncentrerad kalvfond
1 msk Kikkomansoja
1-2 gula lökar (ca 150 g)
1,5 tsk torkad ingefära
1,5 tsk malen kryddpeppar
Normalsaltat smör till stekning

Gör så här:

Finhacka löken och fräs i smör tillsammans med kryddpeppar och ingefära, låt svalna. Blanda ihop alla ingredienser och avsluta med ströbrödet. Låt svälla 10 minuter och rulla sedan till jämnstora bullar på ungefär 20-30 gram/st. Stek i smör till fin färg.

Rödbetor i yoghurt

Ingredienser:

200 gram rödbetor
1 dl grovsalt
2 dl turkisk yoghurt
Salt
Vitpeppar
1 ask kryddkrasse

Gör så här:

Baka rödbetorna på saltbädd i 150°C tills de är mjuka. Skala och skär ner i tärningar. Vänd i yoghurten och smaka av med salt och peppar. Klipp krassen.

Rågbröd, 2 st

Ingredienser:

120 g grahamsmjöl
160 g rågsikt
110 g grovt rågmjöl
80 g linfrö
300 g vetemjöl
15 g salt
200 g havregryn
30 g bikarbonat
1 l filmjölk
0,75 dl mörk sirap
150 g frysta lingon
2 msk Colloritsoja

Gör så här:

Blanda alla torra ingredienser och ha sist i de blöta. Fördela i smorda brödformar, 2 st à 600 gram, och baka i 175°C till en kärntemperatur på 98°C. Stjälp ur formarna och baka ytterligare 15 minuter till en krispig yta runt om. Låt svalna på galler.