-
Recept
-
Köttbullar med saltbakade rödbetor i yoghurt på rågbröd
Köttbullar med saltbakade rödbetor i yoghurt på rågbröd
Martin Moses, Årets Kock 2019, bjuder på matigt julfika - köttbullemacka med en twist!
Köttbullar
Ingredienser:
500 gram blandfärs 1 ägg 1 dl ströbröd 1,5 dl vispgrädde 1,5 tsk salt 1 msk koncentrerad kalvfond 1 msk Kikkomansoja 1-2 gula lökar (ca 150 g) 1,5 tsk torkad ingefära 1,5 tsk malen kryddpeppar Normalsaltat smör till stekning
|
Gör så här:
Finhacka löken och fräs i smör tillsammans med kryddpeppar och ingefära, låt svalna. Blanda ihop alla ingredienser och avsluta med ströbrödet. Låt svälla 10 minuter och rulla sedan till jämnstora bullar på ungefär 20-30 gram/st. Stek i smör till fin färg.
|
Rödbetor i yoghurt
Ingredienser:
200 gram rödbetor 1 dl grovsalt 2 dl turkisk yoghurt Salt Vitpeppar 1 ask kryddkrasse
|
Gör så här:
Baka rödbetorna på saltbädd i 150°C tills de är mjuka. Skala och skär ner i tärningar. Vänd i yoghurten och smaka av med salt och peppar. Klipp krassen.
|
Rågbröd, 2 st
Ingredienser:
120 g grahamsmjöl 160 g rågsikt 110 g grovt rågmjöl 80 g linfrö 300 g vetemjöl 15 g salt 200 g havregryn 30 g bikarbonat 1 l filmjölk 0,75 dl mörk sirap 150 g frysta lingon 2 msk Colloritsoja
|
Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser och ha sist i de blöta. Fördela i smorda brödformar, 2 st à 600 gram, och baka i 175°C till en kärntemperatur på 98°C. Stjälp ur formarna och baka ytterligare 15 minuter till en krispig yta runt om. Låt svalna på galler.
|
