Annas julkola

Vad vore julen utan godis? Här är Anna Spendrups bästa kolarecept, med toner av lakrits och den perfekta segheten!

Ingredienser:

100 g smör
2½ dl strösocker
1½ msk lakritspulver
3 dl vispgrädde
1 dl farinsocker
½ dl glykos
½ tsk vaniljsocker
1 tsk flingsalt

Gör så här:

Smält smör och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka under omrörning i 3–5 minuter, tills smeten blir gyllenbrun.

Tillsätt lakritspulver, grädde, farinsocker, glykos och vaniljsocker. Låt koka utan lock tills smeten är 124°, det bör ta ungefär 20 minuter.

Lägg bakplåtspapper i en form, t ex en långsmal brödform eller en fyrkantig kakform på ca 20 x 25 cm. Häll i smeten. Låt svalna cirka 15 minuter. Strö över flingsalt och lite av det grovkorniga lakritspulvret. (På bilden ovan har vi även lagt till lite guldpulver, som du hittar på baktillbehörshyllan i välsorterade dagligvarubutiker.)

Låt kolan stelna i rumstemperatur. Skär i bitar och slå in i papper. Klart!