Vatten

Vatten är den största ingrediensen i öl. För att få fram en perfekt brygd, måste vi ha koll på både kvaliteten och den kemiska sammansättningen.

Vissa öltyper passar att bryggas med hårt vatten, andra med mjukt vatten. Innan det var tekniskt möjligt att analysera vatten, var det den lokala bygdens tillgängliga vatten som bestämde vilket öl man kunde brygga. Idag kan vi själva reglera koncentrationen av olika salter i vattnet.

När vi talar om vatten som råvara på bryggarspråk, menar vi inte en kemiskt ren vätska med vattenmolekyler. Vi menar vatten med en mindre mängd lösta salter. Det är salterna som avgör om vattnet är bra eller dåligt för ölen. Olika saltlösningar ger olika karaktär på vattnet. Vattnet påverkar i sin tur öltypen.

Visste du att...

  • Den Tjeckiska regionen Pilsen (som givit namnet åt Pilsner) har bland det mjukaste vattnet i världen, nästan helt utan mineraler? Resultatet är en ovanligt klar lager med ren smak.
  • Cork, som är hemort till Murphy's, har däremot otroligt hårt vatten med höga nivåer av kalcium och bikarbonat. Det ger ett vatten med högt PH-värde, som i kombination med syran i den kraftigt rostade malten skapar en perfekt stout.

Källa: Greg Huges: Brygg ditt eget öl