Vårt öl

...

Tyska renhetslagen

Den 23 april 1516 skrev en grupp bayerska bryggherrar under vad som skulle komma att bli den tyska Reinheitsgebot, Renhetslagen. Denna lag föreskrev strängt och bestämt att öl bara fick bryggas av malt, humle och vatten. Syftet var helt enkelt att kvalitetssäkra ölproduktionen från onödiga tillsatser. Snart femhundra år senare är det en princip som vi följer och tror på till punkt och pricka när vi brygger vårt öl på Spendrups. Inga smaktillsatser, ingen råfrukt, inga konserveringsmedel.

Läs mer
...

Bryggning

För att vi bäst ska kunna utvinna de ämnen som finns i malten, krossar vi den nu till rätt storlek. Innan maltet blandas med vatten, krossas det så att skalet knäcks och kärnan går sönder. Det finns en del faktorer att ta hänsyn till innan vi börjar krossa. Storleken, eller den så kallade krossningsgraden som vi säger på bryggarspråk, måste bestämmas. Graden styrs bland annat av vilken silmetod vi ska använda.

Läs mer
...

Jäsning

Efter kylningen är det dags för vörten att jäsa. För att vi ska lyckas med jäsningen behöver vi inte bara en fin kvalitetsjäst, utan även rätt mängd, rätt temperatur och rätt luftning! Öl är en jäst dryck. När jästen äter socker, bildas alkohol och kolsyra, något som är nödvändigt för att det ska bli öl. Socker finns i alla sädesslag, men oftast handlar det om korn.

Läs mer
...

Lagring & filtrering

Vi har nu kommit till finalen på bryggprocessen! Det är nu vi ska ge vårt öl den smak och arom som konsumenterna vill ha och den höga kvalitet som vi alltid ska stå för på Spendrups bryggeri. Under efterjäsningen lagras och filtreras ölet och det är nu vi måste se till att göra rätt i alla led och leverera det bästa ölet på marknaden.

Läs mer
...

Pastörisering & tappning

Nu är det dags för ölen att pastöriseras, dvs att snabbt hettas upp till omkring 70°C för att sedan omedelbart kylas ner igen. På detta sätt tar vi kål på alla otrevliga mikroorganismer och får ett hållbart öl som man kan lita på. På Spendrups kan vi välja mellan plattpastörisering och tunnelpastörisering.

Läs mer

Mer om öl