Årets Rätt 2022: Vildsvinsrulle

2022-03-17

Gustav Leonhardt, Årets Kock 2021, har tagit fram en klimatsmart rätt som passar lika bra att njuta av hemma i köket som ute i naturen

Idag den 17 mars lanseras Årets Rätt 2022: vildsvinsrulle med gulärtsröra, inlagd saltgurka, rödkål, bakad lök och aioli. Kreatören heter Gustav Leonhardt – Årets Kock 2021 och regerande svensk mästare i professionell matlagning.   

– Att skapa Årets Rätt 2022 har varit ett väldigt roligt uppdrag. Jag kände direkt att jag ville att rätten ska vara klimatsmart och enkel att tillaga men också inspirera till att använda en råvara som kanske inte är så vanlig. Eftersom jag vann Årets Kock med bland annat en vildsvinsrätt känns det extra kul att inspirera fler att använda vildsvin i sin matlagning, säger Gustav.

Årets Rätt ska spegla sin tid och den skapande kockens matlagningsfilosofi. Den ska kunna serveras både hemma och på restaurang, vara klimatsmart och lagad på råvaror tillgängliga i vanliga mataffärer över hela landet under större delen av året. Årets Rätt skapas alltid av regerande svensk mästare i professionell matlagning – Årets Kock. 

– Det finns många klassiska rätter som vi alla känner till och älskar, men vem skapar morgondagens klassiker? Genom Årets Rätt vill vi skapa nya, klassiska rätter baserade på ett klimatsmart och tidsenligt tänk som förhoppningsvis blir uppskattade favoriter i Sverige, säger Andreas Stenberg, tävlingsordförande för Årets Kock. 

Den som vill provsmaka Årets Rätt utan att laga mat själv tar sig med fördel till Odenplan i Stockholm just idag den 17 mars. Med start kl.11.30 serveras vildsvinsrullen från Årets Kock-foodtrucken och dryck till maten blir Gustavs egen Melleruds Mästarpilsner Alkoholfri. Alla intäkter från försäljningen under dagen kommer att skänkas till Rädda Barnen till förmån för de drabbade i Ukraina. 

Vill du laga Årets rätt 2022 hemma?

Här finns receptet!