Upptäck julmustens magi – den svenska jultraditionen

2023-10-25

Julmust, den bubblande drycken med smak av julfirande och gemenskap. I Sverige är den en oumbärlig del av jultraditionen och en uppskattad gäst på alla julbord. Med sin karaktäristiska balans mellan sötma och kryddighet skapar den en unik smakupplevelse som förgyller vintermånaderna.

imageeffrm.pngDet är något speciellt när julmusten kommer fram i december, och vårt sortiment omfamnar denna klassiska dryck med olika varianter för att tillfredsställa alla smakpreferenser. Välj mellan traditionell julmust, Trocamust eller varför inte en fatlagrad variant? Vi strävar efter att leverera den äkta julmustens kvalitet och stämning till ditt hem.

Drygt två månader kvar till julafton, och redan i september började Trocamust rullas ut i butik. Lägg därtill att du hittar Nygårda Julmust och Nygårda Julmust Lagrad i butik. De lagrade julmusterna i år är ekfatslagrad och bourbonfatslagrad. Men var kommer julmust ifrån och hur mycket julmust dricker vi i Sverige årligen? 

Julmust togs fram av mannen bakom Champis, Robert Roberts. Bakgrunden till julmust var att Robert skickade sin son till Tyskland för att studera kemi och där hitta ett alkoholfritt alternativ till öl. På samma sätt som att Champis togs fram som ett alkoholfritt alternativ till mousserande vin och champagne togs alltså julmust fram som ett alkoholfritt alternativ till öl.  

Hur mycket julmust dricker vi i Sverige då? En hel del – över 40 miljoner liter för att vara exakt, vilket innebär ungefär 4 liter per person. Och största delen dricks under december månad. Med många varianter att välja mellan som traditionell julmust, Trocamust och lagrad julmust finns det något för alla. Oavsett om du njuter av den tillsammans med familj och vänner vid julbordet, eller som en uppfriskande dryck under vinterdagarna, är vår julmust redo att sprida värme och glädje. Inget julmys utan julmust – it's a must!