Årets Rätt 2021: Swedish Bowl

2021-03-18

Ludwig Tjörnemo, vinnare av Årets Kock 2020, har tagit fram en svensk tolkning av populära rätten poké bowl

Den 18 mars lanseras Årets Rätt 2021 – en ”Swedish Bowl” med kyckling och rostade grönsaker. Det är en svensk tolkning av en poké bowl som har blivit en mycket populär rätt bland svenska folket. Årets Rätt är skapad av Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020, regerande svensk mästare i professionell matlagning. 

– Att skapa Årets Rätt 2021 har varit ett väldigt roligt uppdrag. Jag kände direkt att jag ville att rätten ska kännas modern, ligga i tiden, vara hälsosam och bestå av svenska råvaror. Den är lätt att laga och dessutom är det enkelt att variera råvarorna efter de svenska säsongerna. Jag hoppas att denna rätt kommer att bli en favoriträtt både hemma i köken och på restaurangerna, säger Ludwig Tjörnemo.

Årets Rätt ska spegla sin tid och den skapande kockens matlagningsfilosofi. Den ska kunna serveras både hemma och på restaurang, vara klimatsmart och lagad på råvaror tillgängliga i vanliga mataffärer över hela landet under större delen av året. Årets Rätt skapas alltid av regerande svensk mästare i professionell matlagning – Årets Kock.

– Det finns många klassiska rätter som vi alla känner till och älskar, men vem skapar morgondagens klassiker? Genom Årets Rätt vill vi skapa nya, klassiska rätter baserade på ett klimatsmart och tidsenligt tänk som förhoppningsvis blir uppskattade favoriter i Sverige, säger Vanja Vilbern, marknads- och partnerchef på Årets Kock.

Årets Rätt kommer att serveras den 18 mars i Årets Kock Food Truck på Odenplan i Stockholm, på Portal Restaurant och Långbro Värdshus i Stockholm samt på at PARK i Göteborg.


Laga Swedish Bowl hemma - eller på din egen restaurang!

Här hittar du receptet.

Om Ludwig Tjörnemo

Ludwig Tjörnemo vann Årets Kock-finalen 2020. Ludwig är född 1991 och har jobbat på många stjärnkrogar världen över. Han knep bronsplatsen i Årets Kock 2018 och har även varit en del av såväl juniorkocklandslaget som Svenska Kocklandslaget.