Stjärnor i köket

2020-09-21

Stellagalan hyllar framstående kvinnor inom svensk gastronomi

För tredje året i rad hyllar och synliggör Stellagalan kvinnor inom mat- och dryckesbranschen i Sverige. Anette Rosvall är en av grundarna och talesperson för galan, som också är en plattform för samarbeten kring jämställdhet i krogbranschen.

– Den här galan borde inte behövas, men det gör den. Vi fortsätter verka för en jämställd bransch genom att lyfta meriterade och ambitiösa kvinnor inom svensk gastronomi, och trots att vi är inne på tredje året behöver vi aldrig leta länge för att hitta värdiga pristagare. Tvärtom – vi skulle kunna ha ännu fler kategorier och hylla många fler kvinnor, säger hon.

Stellagalan 2020 blev som så mycket annat i år en pandemianpassad variant. Galan streamades via Stellagalans Youtubekanal från A House i Stockholm. Här huserar även OMAKA som drivs av Hedda Spendrup. Hon bryggde Stellagalans eget öl 2019 och tycker det är självklart att fortsätta stötta Stella:

– Vi vill vara med och bidra till en jämställd krogvärld. Och jag ser fram emot att välkomna årets vinnare till en ölbryggning här hos oss på OMAKA framöver!

Nio kvinnor i lika många kategorier fick ta emot pris av programledaren Liza Wåhlin och Ella Nilsson, senior advisor i Stellas styrelse. Se hela galan här!

Här är alla årets vinnare:

STELLABAGARE: Moa Brink - Nya Lundbergs, Stockholm.

STELLABARTENDER: Hanna Oscarsson - Cadierbaren, Stockholm.

STELLAKOCK: Elvira Lindqvist - Fotografiska, Stockholm.

STELLAKONDITOR: Frida Leijon - Leijon stenugnsbageri och konditori, Uppsala.

STELLAMEDIA: Zeina Mourtada - Zeinas Kitchen, Stockholm.

STELLAMENTOR: Maria Pettersson - ordförande i Svenska Kockars förening och lärare på Dackeskolan i Mjölby.

STELLASERVIS: Ilona Freudenthaler - Kungsportshuset Matbar/The Concept, Göteborg.

STELLASOMMELIER: Emelie Zung Hee Svensson - Restaurang Agnes, Stockholm.

VINNARE STELLA HEDERSPRIS: Katarina Westlund - Dackeskolan, Mjölby.

SUSANNE WOHLINS STIPENDIUM tilldelades Pernilla Elmquist, kock och ägare till Nordic Streetfood i Malmö.

(Stipendiets syfte är att ge en engagerad kvinna med framtidstro i Restaurangbranschen möjlighet att förkovra sig antingen genom kurser eller praktik eller andra utvecklande projekt! Sök stipendiet här.)