Smal säsongskategori har visat stor potential

2024-03-07

Populär glögg från Grythyttan får dubblad tillverkning i år

Anna och Sara Spendrup i Grythyttan

Grythyttans Skogsglögg har producerats i Bergslagen sedan 2001. Glöggfabriken köptes för tre år sedan av Spendrups Bryggeri och tillverkningen har fortsatt med samma recept och i samma lokaler som tidigare.

När Spendrups tog över verksamheten den 1 april 2021 blev det full fart direkt. Redan under våren drog glöggproduktionen i gång och resulterade i cirka 85 000 flaskor.

Året efter producerades drygt 82 000 liter, det vill säga 110 000 flaskor av drycken. Hela årgången sålde i princip slut.

I år är siktet ännu högre för nu ska 170 000 flaskor glögg produceras inför julsäsongen 2024. Tidigare har glöggtillverkningen startat i maj. Nu sätts glöggen redan i februari för att hinna med den utökade årgången.

Två personer som är synnerligen engagerade i den hantverksmässiga produktionen är kusinerna Anna och Sara Spendrup, döttrar till Jens och Ulf Spendrup.

– Det är andra året nu som vi är med och sätter batcherna. Vi kommer tillbaka i maj också tänkte vi. Det här har blivit en tradition för oss som vi tänkt fortsätta med, säger Sara Spendrup.

En batch är den grundsats som görs för att starta jäsningen av det bärvin som sedan ska användas som bas i processen. Koncentrat av lingon, blåbär och äpple blandas med socker, vatten, jäst och kryddor. Det är basingredienserna som behövs för att göra en god skogsglögg. 

– Vi har länge längtat efter att ha en egen glögg i företaget. Det är ett segment som vi tidigare inte har funnits med i. Det är kul också att vi på Spendrups kunde ta vid och fortsätta den glöggtradition som startades här av Grythyttan vin, säger Anna.