Rätt dryck till kräftskivan

2020-09-02

Äntligen sensommar och kräftsäsong! Vi guidar dig rätt inför middagen – här är 6 säkra dryckestips.

Visste du att svenskarna är världsbäst på att äta kräftor? Vi konsumerar ungefär fem miljoner kilo endast under augusti. Det finns inget officiellt datum för premiären, men många håller fast vid traditionen att inte äta kräftor innan 7 augusti klockan 17 baserat på det tidigare förbudet mot kräftfiske mellan november och just 7 augusti. 

Äta kräftor har vi gjort länge, faktiskt ända sedan 1600-talet, men nutidens kräftkalas blev populärt först i slutet av 1960-talet. Nu är det svårt att tänka sig en kräftskiva utan vänner, festliga hattar, sånger – och god dryck såklart! 

Här är några säkra tips till kvällenfrån klassisk öl till modern fördrink.

Melleruds Utmärkta Pilsner

Öl är ett säkert kort till kräftskivor och passar fint som törstsläckare och sällskapsdryck under hela kvällen. Välj gärna ett ljust öl med medel till medelhög beska som Melleruds Utmärkta Pilsner med maltig smak med inslag av knäckebröd, honung och citrusskal.

Wisby Weisse

Veteöl är ett bra val till skaldjur med mycket sälta. Wisby Weisse har en fruktig smak med inslag av banan, aprikos, vetebröd, kryddor och citrus som går fint ihop med kokta kräftor.

Even & Odd Riesling

Ett välkylt, vitt vin slår sällan fel. Med skaldjur är det viktigt att parera sältan, och det kan man göra med viner med lite mer syra. Ett exempel på detta är Even & Odd Riesling, ett friskt vin med tydlig syra och mineralitet.

Codorníu Ecológica De-alcoholised Eko

Vill du ha ett alkoholfritt alternativ är bubblor oslagbart. Codorniu klarar det galant med sina friska toner av svenska höstäpplen, persika och äppelmust med viss sötma som ger ett krispigt rent avslut.

La guita manzanilla

Är du djärv och vill sticka ut är en torr sherry oslagbart till kräftor. La guita manzanilla har en frisk smak med toner av äpple och mandel som gifter sig med smakerna.  

Schweppes GT Pomme

GT Pomme

En god drink är trevligt att bjuda gästerna på. GT Pomme är en äppeldoftande cocktail som passar idealiskt till kräftor. Fräsch, enkel och god.

Det här behöver du:

Is
20 ml Citadelle gin
20 ml Daron Fine calvados
1 dl Schweppes Indian Tonic
1 grillad äppelskiva
Rosmarin efter smak

Så här gör du:

Placera iskuber i glaset. Häll på gin, calvados och iskall Schweppes Indian Tonic. Rör varsamt. Garnera drinken med en grillad äppelrundel och en kvist rosmarin.