Överblivet bröd blir öl

2019-09-16

Vår kund Scandic Sverige har länge jobbat målmedvetet med hållbarhetsfrågor, på mat- och dryckessidan bland annat med köttfria hamburgare och sommardrinkar gjorda på restprodukter från köken. Nu lanseras nästa satsning – ett öl gjort på överblivet frukostbröd, bryggt i vårt utvecklingsbryggeri i Vårby.

Zero waste ale

Zero Waste Ale kommer att finnas på tio svenska Scandichotell från norr till söder från och med 16 september. Ölet, som lanseras i begränsad upplaga, har tagits fram på Spendrups utvecklingsbryggeri på vårt huvudkontor i Vårby. 

– Det har varit både roligt och utmanande att ta fram det här brölet. Vi visar att det går att ta tillvara på restprodukter och att vi kan samarbeta kring hållbarhetsutmaningarna. Det är ett fantastiskt öl och det ska bli spännande att höra Scandics gästers omdömen, säger chefsbryggmästare Richard Bengtsson.

Projektet ingår i Scandics hållbarhetsstrategi inom Food & Beverage där ambitionen är att samarbeta med andra aktörer för att hitta nya, spännande och kostnadseffektiva sätt att arbeta hållbart.

– Det känns riktigt kul att få arbeta fram en sån här produkt tillsammans med Spendrups. Det här är ett tydligt exempel på hållbarhetsprojekt som kan göras ihop med andra aktörer. Vi kan inte göra arbetet själva utan vi behöver bli ännu vassare på hållbara och roliga projekt tillsammans med andra som värdesätter det lika högt som vi, säger Thomas Fankl, ansvarig för Food & Beverage på Scandic Sverige. 

För att brygga 1 500 flaskor öl behövs cirka 80 kilo bröd, och totalt kommer runt 400 kilo frukostbröd per år kunna användas till bryggningen.

Zero Waste Ale finns på följande hotell från den 16 september:

- Scandic Star Lund
- Scandic Täby
- Scandic Klara, Stockholm
- Scandic Continental, Stockholm
- Scandic Park, Stockholm
- Scandic Umeå Plaza
- Scandic Strömmen, Norrköping
- Scandic Linköping City
- Scandic Europa, Göteborg
- Scandic Opalen, Göteborg   

FAKTA:

Zero Waste Ale är ett överjäst, filtrerat öl som bryggts med skotsk alejäst och tre sorters humle. Doften är maltig med inslag av humlearomatisk fruktighet och citrus. Smaken är fyllig med en tydligt markerad beska. Alkoholhalten ligger på 5,0 %.