Nu lanseras Spendrups Signatur på Systembolaget – en premiumlager bryggd med hållbara metoder

2023-06-15

Efter att ha lanserats på fat tidigare under våren släpps nu Spendrups Signatur på burk på Systembolaget. Ölet är en modern ljus premiumlager bryggd på svenskt maltkorn som tagits fram i samarbete med Lantmännen och deras odlingsprogram Klimat & Natur. Nyheten kombinerar Spendrups 100-åriga erfarenhet av bryggarkonst och framtidens hållbara odlingsmetoder med siktet inställt på att brygga för kommande generationer.

spendrups-signatur23.png

Förra våren inledde Spendrups och Lantmännen ett samarbete kring odling av maltkorn enligt Lantmännens Klimat & Natur-program. Samarbetet innebär att parterna tillsammans odlar maltkorn, huvudingrediensen i öl, med hållbara odlingsmetoder som minskar klimatpåverkan och gynnar den biologiska mångfalden. Maltkornet, som odlats på Högesta Gods, skördades i augusti 2022 och är nu del av familjeföretagets senaste lansering: Spendrups Signatur.

– Vi har samarbetat med Lantmännen i många år och är stolta över att nu fördjupa det samarbetet ytterligare. Framför allt är vi glada att det är inom ramen för just odlingsprogrammet Klimat & Natur. Vår familj har bryggt öl i 100 år och vi vill såklart fortsätta göra det i minst hundra år till. Med hjälp av Klimat & Natur-kornets minskade miljöpåverkan kan vi nu presentera ett öl som både är hållbart framställt och väldigt gott! Ett öl som representerar Spendrups när vi är som allra bäst, säger Fredrik Spendrup, VD och koncernchef på Spendrups Bryggeri.

Spendrups Signatur är en modern smakrik ljus premiumlager. Ölet klassas som en pilsner i tysk stil med balanserad beska, ren maltig smak och friskhet. Ölet är 100 procent spårbart och bryggd med svenskt kornmalt och humle. Designen på burkens etikett och krandekal syftar till att hylla företagets historia där Louis Gustaf Herbert Spendrup får stå i rampljuset. Det var Louis som köpte bryggeriet i Grängesberg för 100 år sedan efter att han blivit diplomerad bryggmästare på VLB Berlin. Signaturen på burken är från hans ansökan till bryggeriskolan.

– Det här blir det första ölet med Spendrupsnamnet på som lanseras under min tid som VD, vilket känns stort och väldigt kul! Det har också varit viktigt för familjen att hylla vår historia samtidigt som vi lyfter framtidens råvaror och jordbruk, och jag tycker verkligen att vi lyckats. Detta är ett öl som vi med stolthet sätter vårt namn på, avslutar Fredrik Spendrup.

Spendrups Signatur, 33 cl burk, finns på Systembolaget beställningssortiment från den 1 juni. Artikelnummer 56479, pris 15:90. Sedan tidigare finns ölet på fat på utvalda restauranger som Hantverket, Grand Hôtel och Djursholms Country Club i Stockholm och Dalecarlia i Tällberg.