Med känsla för smak

2019-12-04

Aron Larsson Firouzbakhsh är Head Bartender på cocktailbaren Corner Club i Stockholm. Här bjuder han på tre juliga drinktips och några smarta knep för dig med bartenderambitioner.

Aron på Corner Club.

På Lilla Nygatan 15 finns en av stans mysigaste cocktailbarer - Corner Club. Hörnan är bakficka till The Flying Elk som man även delar kök med. Ambitionen är helt enkelt att skapa skönt häng och goda drinkar. Här jobbar Aron Larsson Firouzbakhsh tillsammans med sin chef James Andrews och kollegan Leonard Bjurenstedt. 

-Vi började jobba ihop på Scandic Haymarket och när James fick chansen att bli barchef här på Corner Club så följde jag med. Det känns verkligen som att ha hittat hem. Jag gillar vårt fokus på värdskapet, att kunna prata med gästerna och hjälpa dem fram till rätt dryck, säger Aron.

Det är bordsbeställning som gäller och bartendrarna tar själva hand om varje gäst genom hela besöket. Drinkarna på menyn är indelade i tre sorter - stiff, shaken och long. 

- Stiff är mer spritigt med raka smaker, shaken smaksatt och med mer syra-sötma-tänk och long kan vara antingen enklare groggar eller med fler komponenter. Vi jobbar väldigt minimalistiskt. Smaken är viktigast, kombinerat med känslan du ska få av att vara här. Det ska vara skönt och tryggt. 

På menyn finns en mix av egna klassiker och nya kreationer där en ny inspirationskälla väljs ut varje månad baserat på säsong. 

- Vi testar oss fram med utgångspunkt från det vi valt, senast var det butternutpumpa. Så tar vi fram en drink i varje kategori. De bästa sparar vi till vår "Greatest Hits"-sida i menyn.

Aron började sin bartenderkarriär som nisse på Clarion Sign i Stockholm. 

- Från början var det mest ett jobb efter gymnasiet. Sedan fick jag chansen att stå och göra drinkar på deras takterass på sommaren. Det väckte mitt intresse för bartenderyrket. Sedan gick jag ett par halvårskurser i Stockholmstrakten och efter det har det rullat på.

Flera av Arons tidigare arbetsplatser har varit just hotellbarer.

-Jag gillar den internationella känslan som finns på hotell. Det är roligt med gäster från andra länder som har en större cocktailkultur och bra koll på klassiska drinkar. Men den svenska cocktailscenen har växt mycket på senare år också, våra gäster är ofta väldigt kunniga och det är kul att inte bara kallprata utan verkligen bygga konversationer kring spritsorter och smaker.

Apropå smaker - glögg är en otippat bra drinkkomponent, enligt Aron. 

- Det är som en söt vermouth, jättebra att blanda drinkar av! Det är roligt att inspirera andra, så jag har satt ihop ett par recept utifrån våra tre huvudtyper av drinkar. Arne Weise är en julig gin sour som hyllar mannen vi alla kommer att sakna i rutan på julafton. Tre Kronor är döpt till vårt hockeylandslags ära. Den beskrivs bäst som en svensk julnegroni, en Campari fast på svenska smaker. Glögg & Tonic är pang på vad namnet avslöjar och så enkel att göra att du kan blanda den i sömnen. Jag hoppas kunna inspirera både hemmamixare och kollegor med recepten!

Glögg & Tonic (long)

Is
50 ml glögg
Schweppes Premium Mixers Tonic & Twist of Lime

Fyll glaset hela vägen upp med is. Häll i glöggen och toppa med Schweppes Premium Mixers Tonic & Twist of Lime. Garnera med en bränd kanelstång för extra julkänsla!

Tre Kronor (stiff)

Is
25 ml akvavit
25 ml glögg
20 ml Campari eller liknande aperitif 

Ta en gammal glasslåda, fyll den med vatten och frys in. Krossa isen med en mortel eller hammare så får du rediga isbitar som passar i ett lowball-glas. Häll i ingredienserna, rör varsamt med sked och …baaam! Du har en julnegroni. Garnera med stjärnanis. 

Arne Weise (shaken)

Is
30 ml gin (gärna med toner av rosmarin som gifter sig bra med den runda saffranstonen!)
20 ml glögg
30 ml citronjuice
20 ml saffranssockerlag 

Gör din egen saffranssockerlag genom att koka ihop 5 dl vatten med 10 dl socker. Rör tills sockret smält, låt kallna. Häll sedan i 0,5 g saffran. Har du en shaker?  Om inte går det lika bra att skaka drinken i en ursköljd syltburk. Fyll på med alla ingredienser samt is. Skaka i ca 15 sek, sila av om du vill dricka utan is, annars, häll allt direkt i ett vinglas. Bonuspoäng till dig som spar disk och dricker direkt ur syltburken.