Två svenska klassiker

2022-02-24

Mariestads teamar upp med arrangören bakom sportutmaningen En Svensk Klassiker

”En svensk klassiker” är utmaningen som består av fyra olika discipliner där du ska skida 90 eller 60 kilometer, cykla 315 kilometer, simma 3 kilometer och springa 30 kilometer under ett års tid. Mjölksyra och stumma ben blandas med glädjerus och stolthet. Kan det passa att belöna sig själv med en alkoholfri Mariestads efter målgång? 

Det tror i alla fall Maria Berggren, produktchef för Mariestads, som tillsammans med sitt team tecknat ett samarbetsavtal med arrangören En Svensk Klassiker AB. 

– Två svenska klassiker ska förenas! Mariestads som öl och En Svensk Klassiker. Vi vill få deltagarna att aktivt njuta och koppla av efter sina prestationer. En öl på det!  

Alla loppens målområden kommer att inhysa en snygg Mariestads-container, inredd på Mariestadsvis med skinnfåtöljer och brasa under ”En öl på det”-skylten. Här ska deltagarna kunna njuta och unna sig en alkoholfri öl efter genomfört lopp. (På Vätternrundan blir det dock först nästa år eftersom Carlsberg är sponsor 2022.)  

Vidare är tanken att alla deltagare ska belönas med ett Mariestadsglas för varje genomfört lopp – så att alla motionärer som klarat av klassikern också kan ståta med en kvartett bestående av fyra olika glas.  

– Loppen är folkliga och breda, så vi provar i år och förhoppningsvis slår det väl ut. 

Nästa del av Klassikern är hundraårsjubilaren Vasaloppet som går av stapeln den 6 mars.

Mer om En Svensk Klassiker:

”Klassikern” har du klarat av om du inom loppet av 12 månader genomför fyra av de klassiska svenska loppen. En Svensk Klassiker AB drivs gemensamt av de fem arrangörerna bakom Engelbrektsloppet*, Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet. Sedan starten 1971 har flera varianter tillkommit – bland annat Halvklassikern och Tjejklassikern.  Cirka 100 000 diplom har hittills delats ut totalt.  

Då startade loppen för första gången:  

  • Vasaloppet 90 km – 1922 

  • Vansbrosimningen 3 km – 1950 

  • Lidingöloppet 30 km – 1965 

  • Vätternrundan 300 km – 1966 

  • Engelbrektsloppet 60 km – 1969