Loka Heroes nya projekt: Basketlag för nyanlända unga

2019-01-27

Basketcoachen Vesna kom till Sverige 1991 från forna Jugoslavien. I Sommar i P1 har hon berättat om sin bakgrund och livet i Sverige. Nu utses Vesna till en Loka Hero för hennes stora engagemang för nyanlända ungdomar och nystart av Täby Basket Inter.

När den stora flyktingvågen kom 2015 startade coachen Vesna Stanisic upp ett basketlag för nyanlända ungdomar, Täby Basket Inter. Med stöd från klubbens medlemmar donerades allt från basketbollar, skor och kläder. Förutom basketen har de ensamkommande ungdomarna fått något ännu viktigare: omtanke från andra vuxna och unga, ett glädjefyllt sammanhang och en känsla av tillhörighet. Med hjälp från Loka Heroes kan nu laget få en nystart och en ny kull får chansen att spela basket.

- Det är enormt viktigt som nyanländ att komma i kontakt med andra och skapa ett nätverk. För vissa är det till och med avgörande för deras överlevnad, säger Vesna Stanisic.

Loka Heroes, ett initiativ av Loka och Svenska Basketbollförbundet, vill göra skillnad i två av samhällets största utmaningar, hälsa och mångfald. Täby Basket Inter kommer att stöttas med material inför uppstarten och marknadsföring för att nå ut till målgruppen.

- Vi har följt Vesna sedan hon startade Täby Basket Inter och sett vilken skillnad hon gjort för ungdomarna. Nu är de i behov av stöd för att kunna starta upp på nytt och hjälpa fler, och det är något vi självklart vill stötta, säger Fredrik Spendrup, vd för Spendrups och ordförande i Loka Heroes jury.

Täby Basket Inter riktar sig främst till nyanlända i gymnasieåldern och träningarna startar den 4e februari. Det är det enda lag av det slaget i Norrort och är därför viktigt för integration och inkludering. För Täby Basket är det också ett praktiskt exempel på värdegrundsarbete som de övriga medlemmarna i klubben kan ta del av.

- Vi hoppas att ungdomar i föreningens ledarskapsakademi ska kunna stötta och vara hjälptränare för laget. Men också att spelarna i Inter på sikt ska kunna integreras i den övriga föreningsverksamheten, fortsätter Vesna.