Sedan augusti i år är Spendrups självförsörjande på kolsyra till 50 procent tack vare en ny kolsyreåtervinningsanläggning. Satsningen är nu ett av tre nominerade bidrag till Årets Cirkulära Initiativ som delas ut på Återvinningsgalan i Stockholm 28 november.
Varje år tillverkar Spendrups miljontals liter kolsyrad dryck på bryggeriet i Grängesberg. Totalt används ungefär 10 000 ton kolsyra varje år, bland annat till storsäljarna Trocadero, Loka Crush och cidern Briska. Tack vare den nya anläggningen är Spendrups, som första svenska bryggeri, nu självförsörjande på kolsyra till 50 procent.
Anläggningen har en kapacitet på 5 000 ton kolsyra per år, vilket innebär en minskning i belastning av CO₂ på 5410 ton per år och cirka 200 färre lastbilstransporter per år. Resterande kolsyra är fossilfri så kallad “grön kolsyra” som köps in via Linde.
– Vi är stolta över nomineringen, att kontinuerligt undersöka möjligheter för att ta tillvara på våra restströmmar är ett prioriterat område för oss. Idén hade funnits med oss en längre tid och fick ny kraft av den kolsyrebrist som drabbade Europa 2018. Så det var sprunget ur tanken att minska sårbarheten från yttre faktorer. Genom att återvinna koldioxiden som frigörs under jäsningsfasen i bryggprocessen när vi tillverkar öl kan vi få kolsyra till nya drycker som Trocadero, Loka Crush och Briska. Genom att producera egen kolsyra sparar vi både resurser och pengar. Vi minskar vår miljöpåverkan genom återvinning av CO₂, minskar antalet transporter och vi får avkastning på investeringen snabbt, säger Cecilia Lundin, miljöchef, Spendrups.
I ölproduktionen omvandlas sockret i vörten till alkohol och kolsyra med hjälp av jäst. Under processen skapas och frisläpps stora mängder CO₂ som kolsyreanläggningen nu fångar upp och processar för att användas i produktionen av nya drycker. Först tvättas kolsyran i en gastvätt för att bli av med etanol. Nästa steg är att komprimera och minimera volymen. Sedan går kolsyran genom ett svavel- och kolfilter under högtryck, därefter går kolsyran genom en gastork för att extrahera vatten. Till sist går den genom en kylkompressor som omvandlar produkten till flytande kolsyra där även syrehalten reduceras innan den lagras i en tank för att kunna användas i produktionen av nya drycker.
Priset Årets Cirkulära Initiativ delas ut av tidningen Recycling, Återvinningsindustrierna och Avfall Sverige och tilldelas en person/företag/verksamhet eller organisation som presenterat ett initiativ inom återvinning och cirkulär ekonomi.