"Jag vill sälja smak, inte alkohol"

2021-10-31

Möt Alexandre Gabriel – idealist och rommakare

Alexandre Gabriel

Han tycks lågmäld till en början, men skenet bedrar. Plantations master blender, fransmannen Alexandre Gabriel, brinner av engagemang. Han ursäktar sig en stund för att ringa ett samtal till sin fru som är kvar i Paris:

– Vi har en stor pråm med gamla konjaksfat på Seine där vi ska lagra rom. Tanken är att vi ska kunna ordna evenemang och provningar på taket också. Jag tror vi blir de första som lagrar rom i en båt på en flod!

Jobbet som master blender på Plantation Rum har tagit honom jorden runt flera gånger och det här är inte första besöket i Sverige. Han är i Stockholm för att lansera senaste utgåvan av Single Cask, specialrommen som görs på olika typer av fat varje gång.

– Vår allmänna filosofi på Plantation är att göra god kvalitetsrom till bra priser. Sedan har vi en liten "top range", som Single Cask, för de som vill ha specialare. Mitt löfte som master blender är att vi inte ska göra samma sak flera gånger. 99,9 procent av all rom lagras på bourbonfat men nu har vi gjort rom på champagne- och chablisfat, på ölfat från Belgien… vi ska vara "one of a kind".

Att han älskar sitt jobb är det inget tvivel om.

– Det vackra med rom är att man haft det så länge, åtminstone sedan 1750. Jag behöver inte uppfinna något, jag behöver bara hitta det som redan finns där. Och ja, rom kan göras starkt men det är inte det jag vill. Jag vill sälja smak, inte alkohol.

Ger tillbaka till samhället

Rom görs till stor del i utvecklingsländer och för Plantation Rum är det viktigt att ge något tillbaka till samhället där de verkar. Livet på Barbados, den karibiska ön med bara 250 000 invånare som är Alexandres andra hem, är inte alltid en dans på rosor även om ön tillhör de mer välbeställda i Västindien. Här produceras flera av Plantations storsäljare.

– Vi är ett familjeföretag och vi arbetar långsiktigt. Därför måste vi engagera oss i samhället och agera ansvarsfullt mot teamet och familjerna runt omkring oss.

Just nu jobbar Plantation bland annat med att bli koldioxidneutrala i sin produktion på Barbados, där man som första karibiska destilleriet tidigare i år blev Bonsucro-certifierade.

– Solpaneler är en no-brainer i ett så pass soligt land men solen skiner ju bara hälften av dygnet. Vi undersöker också om vi kan använda överskottsenergin från de kycklingfarmar som finns på ön. Om det projektet lyckas kan vi bli koldioxidpositiva inom två år, alltså fånga in mer koldioxid än vi släpper ut.

Ett annat projekt handlar om kokosnötter:

– Även om inte mycket exporteras längre så finns det fortfarande kokosnötsodlingar på Barbados. Vi köper kokosnötter direkt från bönderna, som kan leva på inkomsten, och vi köper dem när de mognat och ramlat ner vilket innebär lägre risker eftersom odlarna inte behöver klättra upp i de höga träden och skaka ner omogna nötter. En kokosnöt räcker för att ge smak åt en liter rom. Just nu säljs den bara på Barbados, men vi hoppas kunna skala upp.

Jordbruk är något som ligger Alexandre varmt om hjärtat. Han drar flera paralleller till sin uppväxt i en by på franska landsbygden under intervjun.

– Allt vi äter kommer från jorden och vi måste ta hand om både den och varandra. Den filosofin har jag växt upp med och så tycker jag att det borde vara överallt. Det är därför vi på Plantation fortsätter kämpa för att skapa en bättre värld omkring oss.

Han kommer fram till att han har åtminstone 35 projekt igång just nu. Blir det inte lite… mycket?

– Skojar du? Jag älskar varje sekund. Vi testar nya idéer hela tiden och en del fungerar, andra inte. Det är så man kommer framåt!

Mer om Plantation Rum

Spring Wine & Spirits har samarbetat med Plantation Rum sedan 2010.
Idag finns ett tiotal produkter som går att hitta via Systembolagets ordinarie och beställnings-sortiment, och något fler i Spendrups sortiment för restaurangkunder. Dessutom släpper Plantation Rum 15-20 limiterade utgåvor av rom årligen, däribland Single Cask-kollektionen. 

Läs mer om Plantation Rum här.