”Hela personalen, i alla produktionsled, ska må bra”

2021-02-10

Samarbete med Another Textile Company säkerställer schysst produktion

Norrlands Guld-tröjor från Another Textile Company.

Under 2020 tog Spendrups flera stora kliv i hållbarhetsarbetet. Utöver en omfattande transportupphandling och fossilfri energiförsörjning i Hällefors startade vi även ett samarbete med Another Textile Company – ett design- och produktionsbolag som står bakom tröjor, filtar och andra textiltillbehör till våra restaurangkunder.

– Vi är väldigt glada över det här partnerskapet, säger Therese Uddeholt, kategorichef för tillbehör på Spendrups, och fortsätter:

– Genom samarbetet säkerställer vi hög kvalitet och hållbarhet i hela kedjan, men även designkunskap. Another Textile Company har anställda designers som hjälper oss med inspiration och utveckling. Både vi och kunderna är mycket nöjda över resultatet! 

Fredrik Strand, vd på Another Textile Company, är också glad över samarbetet.

– Jag hade hört bra saker om ert hållbarhetsarbete sedan tidigare, och när jag träffade Therese och hållbarhetschefen Anna Lidström för ett första möte sa det klick. För oss innebär hållbarhet inte bara att plagg består av ekologisk och hållbar fiber, utan även allt runt omkring. Relationen med fabriken, personalen, kunden – allt ska vara hållbart. Det räcker inte att snacka, man måste göra också. Spendrups är ett stort företag som gör skillnad, och vi är glada att få hjälpa till med det.

Fredrik Strand, vd för Another Textile Company.

Fredriks föräldrar startade textilföretag i början av 1970-talet och redan som liten fick han följa med till fabrikerna runt om i världen, även om han då inte var särskilt intresserad av branschen. När han och hans bror tog över företaget 1998 hade han ambitionen att bara göra det under en kort period, men idag är han glad att han valde att stanna kvar och göra företaget mer hållbart.

– Jag har besökt fabriker sedan barnsben, och var i världen man än befinner sig ser det likadant ut. Sömmerskor sitter i långa rader och det är ofta stressad stämning utan ögonkontakt under besöken. Personalen har knappt tid att säga hej. När jag besökte en Fairtrade-fabrik var det annorlunda. Här stannade sömmerskorna upp, tittade inte bort och det var en helt annan atmosfär. De här människorna mådde bra. Där och då bestämde jag mig, så här ska vi jobba framöver!

Idag är Another Textile Company ett ledande företag inom hållbarhet i textilbranschen, men resan har inte vart spikrak. I början var få företag intresserade av dyrare produktion.

– Jag är glad att hållbarhet blivit en viktig fråga för allt fler. Så var det inte för 15 år sedan. Idag klimatkompenserar vi alla transporter, laborerar fram nya och återvunna fibrer, genomför besparingar på vattenåtgång och betalar ut levnadslöner på flera av våra fabriker. Alla ska ju tjäna pengar, inte bara fabriksledningen. På Another Textile Company gör vi helt enkelt saker lite annorlunda. Om du har på dig våra plagg ska du veta att det producerats på ett bra sätt. Hela personalen, i alla produktionsled, ska må bra. Det är det viktigaste, avslutar Fredrik.