Gustav Leonhardt är Årets Kock 2021!

2021-09-16

Jämn och rafflande final i Stockholm den 16 september

Gustav kramas om av sin commis och tidigare vinnarna Thomas Sjögren, Ludwig Tjörnemo och Klas Lindberg.

Efter en dag full av väntade och oväntade uppgifter i tävlingsköken stod det klart att snart 25-åriga Gustav Leonhardt, kock på Agrikultur i Stockholm, tagit hem segern i Årets Kock 2021 – SM i professionell matlagning. 

Det var Gustavs första final i Årets Kock men tävlat har han gjort förr, i såväl Kocklandslaget som Bocuse d’Or.

– Mat har alltid varit närvarande i min familj, mormor har jobbat som hushållslärare och visade tidigt hur man steker pannkakor och plättar. Och så är jag uppvuxen på landet, i norra Sorunda utanför Nynäshamn. Jag har alltid varit van vid att lammen går i hagen på våren och ligger i frysen på hösten.

Tävlingen hölls på Annexet i Stockholm och bjöd på spänning hela vägen – efter de första momenten var det så jämnt att juryn fick en extra stund på sig att kontrollräkna poängen så att allt skulle bli rätt.

När åtta finalister blivit fyra fick de kvarvarande dagens sista uppgift: att laga två rätter med havskräfta och skånsk blommehöna som huvudråvaror.

Gustav Leonhardt tog hem segern med 710 poäng före Anders Isaksson med 675 poäng, Louise Johansson med  665 poäng och Henric Herbertsson med 600 poäng. 

Nu väntar ett spännande år för Gustav som bland annat kommer att få ta fram och brygga en egen öl med Spendrups chefsbryggmästare Richard Bengtsson. 

Här är Gustav Leonhardts tävlingsrätter. Uppifrån till vänster; 

- Löksoppa med ragu på lök och tryffel. Stekt beignet med karamelliserad lök och lakrits.
- Grillad mussla med grillad bönragu och persiljesås med örtsallad.
- Grillad vildsvinskarré späckad med tryffel, lardo och rökt vilthjärta tryffelsås med grön chartreuse och spiskummin.
- Förrätt: Grillad havskräfta med rostat hönsskinn, hollandaise och örtsallad.
- Huvudrätt: Grillad skånsk blommehöna, glacerad med havskräfta, svampragu, kycklingbuljong med smak av havskräfta.

Om tävlingen

Åtta finalister gjorde upp om segern i Årets Kock 2021. Finaldagens första uppgift var att laga en varm huvudrätt på gul lök, något som de tävlande fick information om i juni och har haft tid att träna på under sommaren. Finalens andra tävlingsuppgift var att laga en valfri rätt på en råvarukorg på huvudråvarorna baljväxter och pilgrimsmussla. Dagens tredje tävlingsuppgift var att laga en rätt på vildsvin. 

Se finalen i efterhand på TV4Play!