Gröna kottar som är guld värda

2017-10-10

Spendrups tillverkar idag 10 miljoner liter ekologisk öl varje år, lika mycket som Tysklands största ekologiska bryggeri. Och vi köper nästan 20 procent av all ekologisk humle som odlas i Tyskland. Vår hållbarhetschef Anna Lidström har träffat Georg Pichlmaier som driver en ekologisk humleodling.

Vi befinner oss i Wolnzach, i distriktet Hallertau några mil ifrån München. Staden är en mittpunkt för humleodling i Tyskland, med humlekottar i sitt stadstecken och ett humlemuseum.

Här finns HVG som är återförsäljare av humle och leverantör till Spendrups. HVG har runt 900 bönder som de köper humle ifrån. Endast sju av dessa odlar ekologiskt. Ytterligare en har påbörjat omställningen från konventionell till ekologisk odling, men det tar två år innan man får sälja humlen som ekologisk.

Skördetid hos ekobonden

Georg Pichlmaier och Anna Lidström

När vi besöker Georg Pichlmaier, som driver en gård strax utanför Wolnzach, är det mitten av september och skördetid – och därmed bråda dagar. Det är en blåsig dag och humlepartiklar virvlar runt i luften tillsammans med goda dofter av citrus och tall. För tillfället hanteras humlesorten Hüll-melon.

Efter en titt in i byggnaden där humlen - efter att den har plockats - torkas, pressas och förpackas får vi klättra högst upp inne i ladan där torkningen sker. Det är fuktigt i luften och 30 grader varmt. I takt med att humlen torkar sjunker luftfuktigheten i torkrummet.

Georg berättar att gården har varit i familjens ägo sedan 1650-talet, efter 30-åriga krigets slut. Generation efter generation har odlat humle här. Men det var Georg som ställde om till eko. Varför tog han steget från konventionell odling?

- Jag tog över gården vid 23 års ålder och för mig var det en självklarhet att gå över till ekologiskt. Jag vill syssla med odling som är snäll mot jorden.

”Eko är mer arbete, och mer hantverk”Ekologisk humle

Omställningen skedde mellan 2004 och 2006. Gården är certifierad enligt Naturland, en organisation för ekologiskt jordbruk. Vi frågar om vad som skiljer ekologisk humleodling från konventionell.

- Det är mycket mer arbete och mer hantverk bakom ekologisk odling, det skulle jag säga är den stora skillnaden.

När man odlar ekologiskt får man inte använda artificiella bekämpningsmedel, utan istället används koppar och svavel. Koppar ger humlen en hård yta som gör att skadedjur har svårare att få fäste. Svavlet används för att motverka oxidation. Det är också tillåtet att använda biobekämpning, alltså insekter som äter upp skadeinsekter.

Ute på fältenSkörd av ekologisk humle

Så beger vi oss ut till odlingen. Bara ett fält återstår att skörda och när vi står och tittar på humlestängerna kommer traktorn som klipper och fångar in humlen. Humlekottarna är långa och fina, men bladen är glesa. Det är Perle-humle, en väldigt fin ekologisk sort som vi på Spendrups använder i många av våra brygder.

- Den här sommaren var som Sahara. 40 grader varmt och inget regn. I slutet av juli kom dock massor av regn och därför kunde frukten, alltså kottarna, växa till sig fint. Men plantorna är klena jämfört med ett normalt år.

Förutom skörden är den mest hektiska perioden på gården under våren när plantorna sätts. Gårdsfolket jobbar hårt hela juni och juli. Jag frågar Georg när de får semester:

- På vintern. Då åker vi till bergen och åker skidor. Alperna ligger bara 1,5 timme bort.

Fakta om humle och ekologisk öl:

  • Humle är en av de fyra huvudingredienserna i öl – de andra är malt, jäst och vatten. Humlen ger beska, smak och friskhet till ölet och har dessutom en konserverande effekt. Den bidrar även till ölets skumbildning och skumfasthet. Läs mer om humle här.
  • Ekologisk humleodling innebär att inga artificiella bekämpningsmedel får användas i jordbruket. Istället används koppar och svavel, och ibland biobekämpning (insekter som äter skadeinsekterna). 
  • Spendrups har idag 15 ekologiska öl i sortimentet, däribland Melleruds brygder som alla är ekologiska. Läs mer om vår ekologiska ölproduktion här.
  • En av de stora svårigheterna med att göra ekologisk öl är just den låga råvarutillgången. Det gäller både malt och humle. Spendrups köper idag en stor andel av den ekologiska malt som produceras i Sverige, och en femtedel av Tysklands ekologiska humleskörd.