Fullblodsproffs fyller Fållan

2019-12-05

På lördag öppnar södra Stockholms nyaste klubb- och konsertscen Fållan i Slakthusområdet. Vi har tittat in bakom kulisserna.

Thea Mårdbrant visar runt i det jättelika huset som en gång huserade Svenskt Butikskött AB. Det snickras och fixas överallt, barer och ölkranar börjar komma på plats och inredningen tar form. 

– Vi kan ta in 2200 gäster och räknar med fullt hus på Fållans första publika evenemang den 7 december, säger Thea.  

Hon är en av fem personer som jobbar heltid med Huset på Berget AB - samma bolag och gäng som fram till januari i år drev Nobelberget i Sickla. Tanken är att Fållan ska bli en ny kulturarena för konserter, klubbar, scenkonst, marknader och andra evenemang. Och det är redan en hel del på gång. 

– I december har vi ett par mindre konserter, klubbar och evenemang, bland annat den dunderpopulära powerballadklubben Natten.

Thea Mårdbrant

Gästerna på Fållan kommer varken att behöva gå hungriga eller törstiga. Till höger om stora scenen sträcker sig till exempel Norrlands Ljus-baren längs nästan hela långväggen.

– Att få vara med redan vid etablering och uppstart, och därmed kunna påverka hur våra varumärken syns och kommuniceras i allt från barer till inredning, är fantastiskt värdefullt för oss. Och att få vara en del av och hjälpa till att kurera kultur- och musikscenen i Stockholm på det här sättet är ju det perfekta samarbetet för Norrlands Ljus, säger produktchefen Charlotte Liljewall.

Längre bak på bottenplanet finns Cocktailbaren där det även kommer att serveras öl, och en bit in i lokalerna - bakom tjocka draperier av vinyl - döljer sig Brutal Brewing Bar i rostfritt, Brutals nya hemvist utanför Vårby. Även här ryms en mindre scen. 

– Brutal Brewing Bar kommer servera fullt sortiment inklusive Rotating Tap och Pistonhead. Slakthusområdet och lokalen för Fållan är en drömmiljö för oss och här känner vi oss redan hemma, säger Sofia Andersson, produktchef för Brutal Brewing.

En trappa upp kan utvalda gäster beundra stjärnhimlen i baren Vintergatan, där en mängd små speglar reflekterar ljuset från neonplaneterna bakom baren. En balkong vetter mot stora scenen och resten av övervåningen får både soffor, fåtöljer och ett helt rosa rum, komplett med enhörningstrofé på väggen.

– Vi kan ta in 150 personer här uppe. När man går in genom dörren är tanken att det ska kännas som att komma in i en lägenhet, förklarar Thea. 

Om hungern sätter in går det att kliva ut genom dörrarna till Fållan Park, där ett flertal matställen och två barer inryms i containrar som omger innergården.

– Det känns jätteroligt att Fållan valde oss som samarbetspartner. Jag och Martin Lagerberg (en av delägarna, reds.anm) har jobbat ihop flera gånger tidigare och har länge velat göra det igen, så nu när vi får chansen att bygga något mer långsiktigt ihop känns det som att cirkeln är sluten, säger Spendrups säljare Mattias Fritzon.

FAKTA

Fållan är en nästan 2000 kvadratmeter stor lokal i Slakthusområdet, Johanneshov. Lokalerna hyrs som ett rivningskontrakt fram till 2023. Spendrups är huvudleverantör av dryck.