Framtidens kockar gjorde upp

2021-05-05

Emma Andersson från Halmstad är Årets Kockelev 2021

Finalen i matlagningstävlingen Årets Kockelev hölls på Restaurangakademien i Stockholm den 5 maj. Åtta finalister från olika gymnasieskolor runt om i Sverige tog sig an uppgiften att laga en varmrätt på en råvarukorg med temat "vår" och med gös som obligatorisk råvara. Vann gjorde Emma Andersson från Sturegymnasiet i Halmstad, som utsågs till Årets Kockelev 2021 med motiveringen:

"Elegant och professionellt hantverk med bra samarbete. En väl sammansatt rätt med råvaror och tillagningsmetoder som kompletterar varandra. Här har det skapats en smakpalett med tydlig vårkänsla och vi är säkra på att vi kommer få se mer av Emma Andersson i framtiden."

Tävlingen hölls för tredje året i rad sedan Årets Kock lanserade satsningen, den största i sitt slag för Sveriges kockelever på gymnasienivå. Men liksom 2020 fick tävlingen av pandemiskäl hållas i nerskalad version utan publik, och med digitala inslag som kockelever landet runt kunde ta del av. Bland annat deltog Monica Nordqvist, chef för Spendrups utbildningskoncept  KrogVis (Se eftersändningen här!).

På andra plats i tävlingen kom Simon Ahlström från Mjölbygymnasiet, Dackeskolan i Mjölby och på tredje plats Sebastian Gornitzka från Stockholms Hotell- och Restaurangskola.

– Det har varit ett otroligt starkt startfält som har lagat upp fantastiskt fina tävlingsbidrag. Det är verkligen generellt hög nivå på rätterna och det märks att dessa unga kockar har satt siktet högt inför framtiden, säger Ulrika Brydling, tävlingsledare för Årets Kockelev.

Årets Kockelev arrangeras av Årets Kock AB, där Spendrups är en av delägarna, tillsammans med tidningen Restaurangvärlden och Ulrika Brydling. 

– Årets Kockelev är en viktig pusselbit för oss i arbetet att bidra till ungdomars intresse för branschen och tillväxten generellt. Här får vi stifta bekantskap med nästa generations kockar och följa dem in i arbetslivet. Vi hoppas också inspirera fler ungdomar att fortsätta tävla inom matlagning, och att vi ska återse de tävlande i Årets Kock – SM i professionell matlagning längre fram, säger Andreas Stenberg, vd för Årets Kock.

Lagtävlingen Årets Kockelever, som är för åk 2-elever, har tidigare år hållits samtidigt som Årets Kockelev – men i år blir den istället av i september.

– Det är inte bara av coronaskäl, utan vi ser en fördel med att eleverna får tävla när det gått ännu en sommar då de kanske jobbat extra inom branschen. Vi har redan tagit ut finallagen och de kommer att få sin uppgift ganska snart, så sedan har de sommaren på sig att träna och ladda upp inför höstens tävling. Vi tror att vi kommer få se en bra utveckling och vet att det blir ett starkt startfält! säger Ulrika Brydling.

Mer om Årets Kockelev

Ambitionen med tävlingen är att bidra till utbildning, skapa tillväxt i branschen och möjliggöra nätverkande. Genom tävlingen vill Årets Kock främja tillväxten i branschen som idag skriker efter arbetskraft, skapa möten mellan elever, etablerade kockar och andra branschknutna aktörer samt inte minst utbilda och inspirera framtidens kockar.