Ekoöl på riktigt

2017-12-14

Ekologiskt odlade råvaror – såväl malt som humle – är en självklarhet för oss på Spendrups.

De senaste sex åren har Systembolagets försäljning av ekologiska drycker ökat med 600 procent. För att en öl ska få kallas ekologisk ska den innehålla minst 95 procent ekologiska ingredienser.

Eftersom öl till största delen består av vatten, och därefter malt, så är detta relativt lätt att åstadkomma. Svenska tillverkare som inte använder ekologiskt odlad humle i sina brygder behöver en dispens från Livsmedelsverket, och ett antal sådana har delats ut de senaste åren. Det har uppmärksammats av bland andra Svenska Ölfrämjandets Tomas Lindohf och lantbrukets affärstidning ATL de senaste dagarna.

Vi på Spendrups använder ekologiskt odlad humle i alla våra ekologiska öl, så därför behöver vi inte använda oss av dispenser.

- Vår princip är att våra produkter ska innehålla äkta råvaror så långt det bara är möjligt. När vi brygger öl utgår vi från de tyska renhetslagarna som säger att öl bara får innehålla malt, humle, jäst och vatten. I de 15 ekologiska brygderna vi gör använder vi uteslutande ekologisk malt och humle. Något annat vore otänkbart, säger Spendrups chefsbryggmästare Richard Bengtsson.

Närodlat är en annan aspekt av det ekologiska tänket. Vi använder alltid svensk ekologisk malt i våra brygder. Den ekologiska humlen kommer främst från Tyskland, där Spendrups köper cirka en femtedel av all ekologisk humle som odlas i landet.

I höstas hälsade vår hållbarhetschef Anna Lidström på hos en av Spendrups leverantörer i Tyskland – ekohumlebonden Georg. Läs hela reportaget här.