Desirée Jaks är Årets Kock 2023

2023-10-20

Segraren har korats! Efter gårdagens rafflande jubileumsfinal på Annexet i Stockholm, där åtta finalister gjorde upp om titeln, stod det klart att vinnaren av Årets Kock 2023 är Desirée Jaks. Hon är den tredje kvinnan någonsin att kamma hem tävlingen.

imageozds.pngDesirée är född 1995 och jobbade senast på restaurang Agrikultur där hon började som kock och avslutade som köksmästare. Detta är första gången som hon deltar i Årets Kock, men tävlat och vunnit har Desirée gjort förut. I mars 2018 vann hon tävlingen Nordic Young Chef och har dessutom varit med i både Juniorkocklandslaget och Stockholm Culinary Team. I dag är hon kreativt ansvarig på Restaurang Spesso i Stockholm och medlem i Kocklandslaget.

– Jag hoppas att den här vinsten kan ge mig möjligheten att ha en tyngre röst i utvecklandet av branschen där vi kan jobba hållbart och få branschen mer attraktiv för nya generationer. Det känns som att vi befinner oss i ett generationsskifte, säger Desirée.

Årets Kock-finalen var i år lite extra storslagen eftersom tävlingen firade hela 40 år. För att betygsätta tävlingsmomenten och utse vinnaren fanns en namnkunnig jury bestående av några av Sveriges mest framstående matprofiler. I tävlingens hedersjury sitter H.K.H. Prins Carl Philip, beskyddare av Årets Kock, och den som slutligen delar ut Gastronomiska Akademiens medalj till vinnaren.

Precis som föregående år TV-sändes finalen på Sjuan och TV4 Play. Tareq Taylor och fjolårets vinnare Jessie Sommarström, som gjorde programledardebut, guidade publiken på plats och hemma i TV-sofforna.

Efter några spännande timmar var det till sist Desirée som lyckades allra bäst under finaldagen och tog hem segern. På andra plats kom Henric Herbertsson och på tredje plats Oskar Persson.

Som segrare av det svenska mästerskapet i professionell matlagning väntar nu ett helt år med party (för att citera Tareq). Desirée kommer, precis som tidigare vinnare, bland annat att få besöka vårt utvecklingsbryggeri för att planera och brygga en egen Mellerudsöl tillsammans med chefsbryggmästare Richard Bengtsson.

Vill du lära dig mer om tävlingen och dess historia? Se dokumentären Det svenska matundret: Årets Kock 40 år på TV4 Play.