Årets rätt 2024: Havets superhjälte i fyra säsonger!

2024-03-11

Desiree Jaks, Årets Kock 2023, bjuder på klimatsmart recept: öppen lasagne med blåmusslor som kan anpassas efter årstid

Desiree-Jaks-Arets-Ratt-2024.jpeg

Årets Kock-vinnaren Desirée Jaks lanserar idag Årets Rätt 2024, en rätt baserad på ”havets superhjälte” blåmusslan. Rätten är baserad på den filosofi som genomsyrar Desirées inställning till mat – att ta vara på det som finns tillgängligt och anpassat efter säsong. Först ut är vintervarianten med vitkål och gröna ärtor.

– Jag har tagit fram ett enkelt och gott grundrecept på öppen lasagne där tillbehören ändras efter säsong. Genom att endast byta ut några enstaka grönsaker är råvarorna alltid färska, tillgängliga och hållbara, säger Desirée Jaks.

Med Årets Rätt vill Desirée Jaks nå ut med budskapet om den svenska blåmusslans förträfflighet – en råvara som renar våra hav, är näringsrik och billig.

– Musslan är överlägsen annan mat från djurriket när det gäller kombinationen miljö, hälsa och smak. Musslan odlas utan tillsatser och motverkar samtidigt övergödningen i havet. Ju mer vi äter, desto bättre för både människan och jorden. Idag äter vi svenskar lite musslor per person och år trots alla fördelar som finns med råvaran. Det vill jag ändra på!

Melleruds Mästarbrygd lanseras ihop med Årets Rätt

Sedan 2018 får vinnaren dessutom besöka vårt utvecklingsbryggeri och brygga ett eget öl tillsammans med vår chefsbryggmästare Richard Bengtsson. Resultatet? En kolsvart stout som är bryggd på ekologisk humle och har en torr fyllighet samt markerad beska. Melleruds Mästarbrygd 5,4 % finns att köpa i begränsad upplaga på Systembolaget från och med vecka 11 och i utvalda restauranger. Den alkoholfria varianten säljs på Hemköp veckan därpå.

Årets Rätt 2024 med Melleruds Mästarbrygd