Snart är det jul igen!

2021-11-01

Här är årets juldrycker från Spendrups

Årets julsortiment från Spendrups rymmer allt från smakrika och fylliga klassiker till friskare alternativ med lägre alkoholhalt. Melleruds Prima Julöl gör comeback och får dessutom sällskap av en alkoholfri variant. Mariestads Winter Strong Ale 8,0% och Pistonhead Chimney Sweeper är två andra goda nyheter. Och så har vi förstås välkomnat Grythyttan Skogsglögg in i familjen!

Att brygga julöl är inte ett nytt fenomen – det har vi i Sverige gjort sedan 1800-talet, och ölet har sedan dess varit en traditionsenlig dryck till den feta julmaten. Men den kryddiga julölen passar faktiskt minst lika bra att använda i maten. Tillsammans med Årets Kock 2020, Ludwig Tjörnemo, har vi tagit fram recept till årets öligaste julbord.

– Att dricka julöl till julmaten är en gammal och kär tradition. Varför inte skapa nya traditioner och låta ölet få ta ännu mer plats på julbordet? Vi vill inspirera till att våga experimentera i julstöket och laborera med smakerna genom att använda den mörka julölen även i maten, säger Richard Bengtsson, chefsbryggmästare.

Förutom kryddiga julöl återfinns såväl glögg som drav, en restprodukt från ölbryggningen, i rätterna. Du hittar alla recepten och dryckestips till varje rätt här!