En hyllning till jämtländskt mathantverk i Åre

2019-03-18

Den 17-24 mars pågår Åre Gastronomy Week. Spendrups är med på plats genom Melleruds, som tillsammans med tre tidigare vinnare av Årets Kock har pop-up-restaurang mitt på Åre Torg – och avsmakningsmeny i bergbanan.

Mitt på Åre Torg står restaurangen som byggts upp just för denna vecka. 24 gäster per kväll kan avnjuta menyer som komponerats av David Lundqvist – vinnare Årets Kock 2018, Johan Backéus – vinnare Årets Kock 2017, och Thomas Sjögren – den yngsta vinnaren av Årets Kock genom tiderna, år 2015, samt vinnare av Kockarnas Kamp 2018.

Till maten serveras Melleruds Pilsner. Gästerna får även provsmaka en testbrygd av Melleruds Moderna Ale som lanseras senare i år.

- Som ett öl med starka småstadsrötter vill Melleruds vara med och bidra till det svenska mathantverket, samt vara med och lyfta Åre som en matdestination. Under ett par år har vi jobbat med Årets Kock och det är väldigt roligt att göra det här tillsammans med dem. Det jämtländska skafferiet är unikt och vi uppskattar att vi får ta del av den här arenan jämsides med de duktiga lokala aktörerna under Åre Gastronomy Week, säger Stefan Garvander, produktchef Melleruds.

Dessutom serveras ”Melleruds avsmakningsmeny på 7 minuter” i Åre bergbana under utvalda turer. På dessa sju minuter får resenärerna avnjuta lika många rätter, skapade av kocken Henrik Rettrup, och till det serveras Melleruds Alkoholfria Pilsner.

Uppskattad branschdag för krögare och restaurangpersonal

Under måndagen hölls också en branschdag dit personal från traktens restauranger och barer bjöds in. Föreläsare var bland andra prisbelönta bartendern Emil Åreng, norska Michelinkrogen Fagns grundare Jonas André Nåvik och innehållsexperten Bianca Brandon-Cox.

Det var första året som detta genomfördes, men det blir definitivt en fortsättning säger Calle Hedman som projektleder och är en av initiativtagarna till Åre Gastronomy Week:

- Vi hade runt 70 deltagare vilket är en jättebra uppslutning. Responsen var också väldigt positiv. Utmaningen för Åres krögare är att fylla sina platser under början av veckorna, innan helggästerna anländer, sedan är det proppat torsdag till söndag. En av målsättningarna med branschdagen är att jobba med det. I år var programmet ganska brett, nästa år kommer vi göra dagen ännu mer målinriktad och kanske köra specifika spår för servis, bar, ägare och kockar.

Åre Gastronomy Week genomförs för sjätte året i rad och är en matfestival med syfte att lyfta den gastronomiska ådran som finns i och omkring Åre, som en hyllning till de lokala, kulinariska traditionerna i Jämtland.