Amanda Zahui - en sann Loka Hero

2020-03-08

Basketstjärnan intensifierar samarbetet med Loka Heroes

Amanda Zahui är en av svensk baskets stora profiler och har med sin starka personlighet både på och utanför planen snabbt blivit en ambassadör för svensk basket och en förebild för många unga. Amanda har sedan 2016 samarbetat med Loka för att stötta samhällsprojektet Loka Heroes. Nu förlänger parterna samarbetet för att få ännu fler unga i rörelse, och inom kort lanseras en ny satsning med Amanda i spetsen. 

Loka Heroes gör ett fantastiskt arbete i samhället och det går ut på att vi försöker hjälpa de som vill hjälpa andra. Det finns hjältar överallt som gör skillnad med basket som verktyg, vare sig om det är att få fler tjejer att idrotta eller att starta upp basketklubbar där det inte finns någon förening. För mig är det jätteviktigt att bidra med det jag kan för att stötta och inspirera unga killar och tjejer att våga drömma, säger Amanda Zahui.

Amandas egna starka personliga berättelse berörde och uppmärksammades när hon deltog som sommarvärd i 2019 års upplaga av Sommar i P1. Samma år tog hon emot Sportspegelns Hederspris på Idrottsgalan för sitt stora engagemang i Loka Heroes-projektet Basket Gäris i Vårby, ett projekt som Amanda engagerat sig extra mycket i. Initiativet riktar sig mot unga tjejer och har varit särskilt viktigt då bara 5 procent av högstadietjejerna är med i en idrottsförening i Vårby. Det är den lägsta siffran nationellt i Sverige och kan jämföras med Lidingö där 59 procent är med i en idrottsförening. I samband med att Amanda tog emot priset höll hon ett brandtal för allas lika värde som fick stor uppmärksamhet.

– Amanda Zahui är helt otrolig med sitt stora samhällsengagemang där hon använder sin röst till att göra skillnad för alla de som inte har samma möjlighet eller förutsättningar. Hon lyfter dagligen frågor som rör jämlikhet, mångfald och allas lika värde. Där hoppas vi på Loka kunna stötta och tillsammans med Amanda fortsätta att inspirera och möjliggöra för fler att idrotta, säger Anna-Stina Hallberg, marknadschef på Loka.

Under året kommer en ny satsning med Amanda och Loka Heroes att lanseras, där man tillsammans vill få fler tjejer att spela basket.

Mer om Loka Heroes

Loka Heroes stöttar i dagsläget 14 olika projekt runt om i landet men söker aktivt efter fler hjältar att stötta och peppa. Ansök eller tipsa om någon som gör skillnad i samhället med hjälp av basket här!