8 av 10 svenskar föredrar must till julmaten

2023-11-30

När är det egentligen okej att börja fira jul? Det och mycket mer får vi svar på i Livsmedelsföretagens stora undersökning.

Bild från pressträffen där LI:s julundersökning presenterades.Branschorganisationen LI (Livsmedelsföretagen) har i samarbete med Demoskop frågat 1 000 svenskar om deras tankar och vanor kring julmat och -dryck. Resultatet presenterades för journalister och medlemsföretag under en pressträff hos oss på Spendrups i slutet av november.

Liksom tidigare år svarade en överlägsen majoritet – nästan 8 av 10 – att julmusten är favoritdrycken på julbordet. Och det gäller alla åldersgrupper. Julölen kommer på andraplats men långt efter musten med 43 procent.

En annan fråga som ställdes handlade om när det är okej att börja dricka juliga drycker. De flesta tyckte att första advent är en lämplig tidpunkt – men när det gäller musten kan fler tänka sig att börja redan i oktober eller november.* Något som Caroline Ullman, produktchef för läsk och must på Spendrups, tycker sig ha märkt av:

– Vår trocamust hade ju premiär förra året och gjorde succé direkt, men även i år har den flugit ur butikshyllorna redan från lanseringen i oktober. Så "julkvartalet" är absolut rätt tid att börja dricka must!

 


*På frågan om när det är ok att börja spela julmusik svarar en överväldigande majoritet – 60 procent – att det är första advent som gäller. För 64 procent är första advent även rätt datum för att inta den första glöggen. Vad gäller julölen är svenskarna något mer konservativa: där är det bara 37 procent som knäcker sin första julöl första advent, medan 22 procent väntar till ”lilljulafton” den 23 december. Med julmusten är svenskarna betydligt mer liberala: 44 procent väntar till första advent, men 29 procent tar sin första julmust redan i oktober eller november.

Vill du veta mer om hur svenskarna tänker kring julmat och -dryck?

Här hittar du hela LI:s undersökning.