Rökig persiljepesto med Västerbottensost, sparris och löjrom

4 portioner, tillagningstid ca 30 min

Ingredienser: 

80 g Löjrom

1 st citron

Syrad grädde:

1 st citron

3 dl gräddfil

Pepparrot

 

24 st Vildsparris (alt grön sparris)

 

Persiljepesto:

100 g persilja

100 g babyspenat

20 g skalad mandel

200 g Västerbottensost

Vårlöksolja:

1 knippe vårlök

Rapsolja

Salt

Krispig kavring:

4 skivor kavring

Flingsalt

Rapsolja

Örter till servering:

Vinterportlack, dill, vattenkrasse, krondillsblomma

Anvisningar:

Koka upp rikligt med saltat vatten i en gryta. Plocka persiljan från stammarna. Skala sparrisen om det behövs.

Blanchera först sparrisen i 40 sek - 1 min beroende på storlek. Använd sedan samma vatten för att blanchera persiljan och babyspenaten ca 1 min. Ta upp och kyl ned i isvatten.

Torka persiljan med hushållspapper så att den blir så torr som möjligt. Grilla den sedan så att den får bra färg och rökig smak. Mixa den grillade persiljan och babyspenaten i en kannmixer alt. matberedare. Den behöver inte bli helt slät.

Rosta mandeln tillsammans med lite olja och salt ca 10 min. De ska bli gyllen-bruna. Hacka mandeln och blanda ner i den mixade persiljan. Avsluta med att riva ner Västerbottensost. Smaka av med salt och peppar.

Skär av den gröna blasten på vårlöken. Väg den och värm upp olja i mot-svarande vikt som löken. När oljan är 50 grader mixa den med löken och en nypa salt i kannmixer ca 5 min. När lökoljan är ordentligt mixad och har en klargrön färg, sila genom kaffefilter.

Skär kavringen i 2–3 mm tunna skivor, skär bort kanterna och skär i önskad form. Lägg på ugnsplåt med bakplåtspapper i botten. Ringla sparsamt med olja och toppa med flingsalt. Baka på 150 grader i ca 15 min tills att brödet är krispigt. Ta ut och låt svalna. Innan servering använd zestjärn och riv över Västerbottensost.

Smaka upp gräddfilen med citronjuice, riven pepparrot och salt.

Smaka upp sparrisen med olja, salt och peppar. Lägg dem i botten. Lägg sedan persiljepeston på. Blanda upp gräddfilen med lökoljan och skeda över peston. Täck sparrisen med örter. Lägg på kavringsskivan och toppa med löjrom.