Mandelkaka med rabarber, jordgubbar och glass

6 portioner, tillagningstid ca 1 timme

Ingredienser:

Mandelkaka:

250 g socker

200 g mandelmjöl

200 g brynt smör

1 tsk bakpulver

4 st äggsalt

Glass:

2,5 dl mjölk

2,5 dl grädde

5 dl kärnmjölk

200 g socker

180 g äggula

Rabarbersockerlag:

4 st rabarber

100 g socker

130 g vatten

Citron

1 vaniljstång

 

Färska jordgubbar

Citronverbena eller citronmeliss

Anvisningar:

Bryn smöret i en tjockbottnad kastrull under omrörning. När smöret är gyllen-brunt och doftar kola är det klart. Ställ av från värmen.

Mixa socker, mandelmjöl, ägg, bakpulver och salt i en matberedare. Mata i det brynta smöret. Häll smeten i önskad form och baka av på 150 grader tills att innertemperaturen är 100 grader.

Vispa ägg och socker luftigt. Blanda mjölk, kärnmjölk och grädde i en gryta och vänd ner äggvispet. Värm till 85 grader och kyl ner. Slå sedan glassen i glassmaskin.

Skala rabarberna och skär i mindre bitar. Koka upp socker, vatten, citron juice, citronzest, vaniljstång och skalen från rabarberna. Låt sjuda 4 min. Smaka av, det kan behövas lite extra socker beroende på hur sura rabarberna är. Sila sedan lagen och slå den varm över de skalade rabarberna. Låt stå minst 20 min.

Slå rikligt med lag över kakan vid servering. Toppa med rabarber, färska jord-gubbar, citronverbena och glass.

Tips! Om du inte får tag i kärnmjölk kan du byta ut kärnmjölken mot gräddfil och har du inte tillgång till glassmaskin går det utmärkt att köpa färdig glass att servera till.